Dogecoin balonu göründüğü kadar mantıksız mı?

16 Nisan öğleden sonra, şaka bir kripto para birimi olan Dogecoin’e yatırılan toplam tutar, Barclays veya Ford’un piyasa değerinden daha büyük olan 52 milyar doları aştı. Dogecoin’e adanmış Reddit forumundaki 1,3 milyon kişi, para biriminin zirvesinde, Estonya’nın nüfusunu oluşturan 1,3 milyon insandan daha fazla para arzına sahip bir ekonomi oluşturdu.

Dogecoin’i şaka olarak tanımlamak hakaret değildir. Oluşturucusu, Oregon, Portland’dan bir yazılım mühendisi olan Billy Markus, 2014 yılında Bitcoin için kullanılan kodu kopyalayıp komik bir köpeğin resmini eklediğinde “silli için” para birimini oluşturduğunu açıkça söyledi. Ancak bu şakanın popülaritesi onu büyük bir yatırım aracı haline getirdi.

İnsanlar neden bu kadar açık bir şekilde balon olan bir şeye bu kadar çok para yatırıyor? Ve Dogecoin çılgınlığı diğer pazarlar için bir uyarı işareti olabilir mi?

Haziran 2020’de Interactive Brokers’ın baş stratejisti Steve Sosnick, derin bir durgunluk döneminde fiyatlarda rekor artışlar kaydeden finansal piyasalardaki tuhaflığı tanımlamak için yeni bir cümle icat etti. Çoğu durgunluk, yatırımcılar daha riskli pozisyonlarını devlet tahvilleri gibi “güvenli liman” yatırımları lehine kapattıklarından “kaliteye kaçış” a yol açmaktadır. Ancak 2020’de, yatırımcılar iflas ettiklerinde bile şirketlere yığıldılar ve gerçek dünyada olup bitenlerle çelişen bir risk iştahı sergilediler. Sosnick, bu kaliteye giden bir uçuş değil, “saçmalığa giden bir uçuş” olduğunu yazdı.

Normal bir yatırım olarak görülen Dogecoin, diğer kripto para birimleri ile karşılaştırıldığında bile saçmalık. Markus bu yıl, “yaklaşık 3 saat” içinde “bir araya getirdiğini” yazdı ve o zamandan beri çok az gelişme kaydedildi. Bitcoin’in müjdecileri, “deflasyonist” para birimlerinin değer taşıdığını söylüyor çünkü zaman geçtikçe Bitcoin’in üretilmesi zorlaşıyor ve sınırlı bir arz var. Aynısı Dogecoin için geçerli değil; İstediğiniz kadar çok para kazanabilirsiniz ve ne kadar az insan yeni Dogecoin “madenciliği” yaparsa, daha fazlasını yapmak o kadar kolay olur. Zaten 129 milyardan fazla var.

Ancak Dogecoin’in başarısı göründüğü kadar mantıksız olmayabilir. Bir mizah malzemesi olarak, internetin grup psikolojisini diğer yatırımların yapamayacağı şekillerde kullanabilir.

1960’larda ve 1970’lerde, fikirlerin nasıl geliştiği ve genler için geçerli olan doğal seçilim ile paralellikler olup olmadığı konusunda bir tartışma ortaya çıktı. 1970 yılında Fransız biyolog Jacques Monod, bir fikri kendini kopyalamayı başaran şeyin bir kısmının onun “performans değeri” olduğunu yazdı. Bir grup insan, bir fikir tarafından daha uyumlu, daha kendinden emin ve daha hırslı hale getirilirse, bu grup, daha fazla birey onu gerçekleştirmenin faydalarını aradıkça büyüyecek ve daha fazla insan, fikri daha da büyük bir izleyici kitlesi için gerçekleştirecektir.

Kendi kendini kopyalayan fikirler – veya Richard Dawkins’in The Selfish Gene (1976) ‘da adlandıracağı şekilde memler – internetin ve sosyal medyanın yükselişiyle güçlendi, çünkü bu medya etkileşimli. Çevrimiçi olarak, insanlar bilgiyi kütüphanelerde veya sinemalarda olduğu gibi tüketmekle kalmaz, bununla performatif bir şekilde etkileşime girer.

Bir mizah malzemesi olarak Dogecoin, diğer yatırımlara göre gerçek bir avantaja sahip. Şaka olması, topluluğunu büyütme ve onu daha uyumlu hale getirme konusunda iyi olduğu anlamına gelir. Şakaların grup içi için derin sosyal faydaları vardır; saldırgan olsalar bile grubun kendisinin ve içindeki bireylerin kimliğini güçlendirirler (o grubun üyeleri tarafından kendilerine söylendiği sürece). Dogecoin satın almak, kişinin kendi yatırım yapma yeteneği hakkında küçümseyici bir şaka yapmaktır, aynı zamanda aynı eğlenceli fikri tekrarlamak için ortak bir zemin olan bir gruba erişim de satın alır. Dogecoin’in işe yaramaz bir şaka olarak statüsü, yayılan, kendi kendini kopyalayan bir fikrin başarısı için Monod’un gerekli olduğunu söylediği güven ve uyumu sağlar.

Ve mizah malzemesinden türeyen bir para birimi ne kadar yayılırsa, üsleri o kadar hırslı hale gelir. Temmuz 2020’de, James Galante adlı bir etkileyici, Tiktok’ta, o zamanlar “pratik olarak değersiz” olan Dogecoin satın alarak insanları “zengin olmaya” teşvik eden ve bu fikri sosyal ağın iddia edilen 689 milyon kullanıcı topluluğundaki herkese tanıttığı bir video yayınladı. . Galante, Dogecoin fiyatının 1 dolara yükselmesinin o sırada yapılan 25 dolarlık bir yatırımı 10.000 doların üzerine çıkaracağını tahmin ediyor. Monod’un “fikir seçiminde” başarı için gerekli diğer özelliklerin hırs olduğunu yazmasından yarım asır sonra, Dogecoin’in sizi zengin edebileceği fikri Tiktok kullanıcılarına yaklaşık 400 milyon kez tekrarlandı.

Dogecoin’in bir aleyhte olduğu gerçeği bile onun lehine olabilir. 1720’deki Güney Deniz Balonu, 1847’deki Demiryolu Çılgınlığı ve 2000’lerin başındaki dotcom patlaması, üzerine spekülasyon yapılan gerçek ticari faaliyetlerin aşırı satılması nedeniyle çöktü. Ancak Dogecoin yatırımcılarının çoğu, bunun bir değişim aracı veya uzun vadeli bir değer deposu olmayacağının farkında görünüyor. İmparatorun kıyafeti olmadığını biliyorlar ve yine de onunla bir özçekim istiyorlar.

Dogecoin diğer pazarları tehdit ediyorsa, bu ona yatırılan para miktarı değil, daha geniş yatırım davranışında temsil ettiği değişimdir. Bin yılın başında ABD’li ekonomist Robert Shiller, spekülatif balonun patlamasını haber veren bir “irrasyonel coşku” ortamının bir parçası olarak internetin etkisine, kumar artışına, daha fazla ticaret hacmine ve diğer kültürel faktörlere dikkat çekti. Bugünkü soru, kazanın olup olmayacağı değil – 2020’de oldu ve QE’ye harcanan trilyonlar sadece bugünün spekülatif çılgınlığını körüklemeye yardımcı oldu – ama hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların bundan kurtulmaya devam edip edemeyecekleri.

newstatesman.com

___________________________

EngineeringRobo, kripto para ticaretinizdeki en büyük yardımcınız olacak. Robo stratejilerinin potansiyelini keşfedin! ücretsiz denemek için buraya tıklayın.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.