Fibonacci, uzman trader’lar, yeni başlayanlar, borsa yatırımcıları veya kripto para trader’ları gibi çok çeşitli kullanıcı portföyü olan değerli bir araçtır. Tüm finansal yatırım araçlarında çalışır ve analiz yapan trader’ların için çok çeşitli ihtiyaçlarını karşılar.
Fibonacci düzeltme seviyelerini belirleme
Fibonacci düzeltme seviyelerinin nasıl kullanılacağı konusunda kesin kaideler yoktur. Bilinmesi gereken en temel faktör, Fibonacci seviyelerinin belli oranlara bağlı olduğu ve kullanıcının çalıştığı analize göre bazı uyarlamalar yapması gerektiğidir.
Fibonacci düzeltme seviyelerini belirlerken yapmanız gereken ilk şey, grafikte A ve B noktaları olarak adlandırabileceğimiz iki odak noktasını ayırt edebilmektedir. Bu noktalar, çalışılan zaman grafiğine göre belirgin şekilde zirve ve dip yapmış iki değer olmalıdır. Fibonacci seviyeleri uzun vadeli grafiklerde kullanılabileceği gibi bir trend içerisindeki dalgalanmalarda oluşan daha düşük dip ve tepe seviyeleri içinde kullanılabilir. Bu da hesaplamanın esnek bir yapı olarak kullanılabileceğini gösterir.
Yukarıdaki grafikte görüleceği üzere Tradingview’in sol menüsünden Fib düzeltmesi seçilerek grafiklere rahatlıkla uygulanabilir.
Çalıştığınız grafikte referans olarak alacağınız dip ve zirve seviyelerini (A ve B noktaları) belirledikten sonra Fibo değerleri, finansal varlığın geri çekilme noktaları olarak belirecektir. Bu seviyeler, örneğin yükselen bir trende düzeltme, düşüş trendinde toparlanma noktaları olabileceği gibi trend içinde bir destek-direnç görevi de görebilirler.
Önemli Fibonacci seviyeleri ve analiz yorumlamaları
Kritik olarak kabul edilen Fibonacci değerlerine geçmeden önce Fibonacci eğrisini çekmenin en önemli kuralından bahsetmek gerekir. Bu da Fibo eğrisinin mutlaka soldan sağa doğru çekilmesi gerektiğidir. Trendin yükselen veya alçalan olması fark etmez, fibo eğrisinin doğru yorumlanması için başlangıç noktasının solda olmasına dikkat edilmelidir.
Fibo aracı yardımıyla bir trendin tepe ve dip noktalarına fibo düzeltme eğrisi çektiğinizde görebileceğiniz rakamlar standart olarak 0,236 (%23,6), 0,382 (%38,2), 0,618 (%61,8), 0,786 (%78,6) değerleri olacaktır. Trend içerisinde 0 ila 1 değerleri arasında beliren bu standart değerler, finansal varlığın potansiyel olarak tepki verdiği noktalar olarak kabul edilir. Bu değerlerin dışında ise başlangıç seviyesinin altında 1,272, 1,414 ve 1,618’de fiyatların trend dönüşü ile tepki verdiği önemli seviyelerdir. Tabi burada unutulmaması gereken bu değerlerden kesin olarak tepki gelecek şeklinde bir yorum yapılmamasıdır. Bu seviyeler sadece analizlerde referans alınacak noktalar olarak son derece faydalıdır diyebiliriz.
Örnek vermek gerekirse; aşağıdaki gibi yükselen bir trendi ele alalım, burada finansal varlık Fib 0,382 değerinden sekip yoluna devam etmiş. Fib 0,382 değerinden geri dönüşler, trendin güçlü olduğunun bir göstergesidir ve fiyatın 1 değerini geçip Fib 1,272-1,414-1,618 değerlerine kadar devam edebileceğini gösterir. Bunun gibi birçok örneği yükselen ve ya düşen trendlerde görebilirsiniz.
Diğer önemli bir seviye olan Fib 0,618 değeri ise altın oran olarak da adlandırılır. Finansal varlıkların trend düzeltmesi esnasında Fib 0,618 değerine kadar çekilmesi, ideal bir düzeltme olarak kabul edilir. Varlığın bu seviyeyi kırması ise bir trend dönüşüne işarettir.
Kimi zaman düzeltme derinleşir ve Fib 0,786 değerine kadar ulaşır. Bu seviye trendin bozulmadan önceki son durağı olarak kabul edilebilir. Bu değerin kırılması halinde ise çoğu zaman mevcut trendin artık bozulduğu düşünülebilir.
Peki, düzeltmenin başladığı nasıl teyit edilebilir?
Bunun için genel olarak Fib 0,236 değeri referans alınır. Varlık fiyatı, normal seyrinden kaymaya başlayıp dip ve son tepe fiyatı baz alınarak yapılan ölçümde Fib 0,236 değerini kırmışsa bu muhtemel bir geri kayma hareketinin başlandığına işarettir. Kimi zaman daha agresif yaklaşımlarda Fib 0,144 değeri de düzeltme başlangıcı olarak kabul edilebilir.
Bir seviyenin kırıldığını kabul etmek ise diğer bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için çeşitli yöntemlerle teyit alınabilir. Kesinlik arz etmemekle birlikte çalışılan zaman grafiğinin bir düşük zamanında (günlükte analiz yapılıyorsa 3 ya da 4 saatlik zaman grafiğinde) mevcut değerin altında en az 2 mum kapanışı görülmesi çoğu zaman o seviyenin kırılması olarak kabul edilebilir.
Fibonacci seviyelerini destek direnç olarak kullanmak
Tüm finansal varlıklar, arz-talep koşulundan dolayı trendlerde mutlaka düzeltmeler yaparak ilerler. Bu piyasa koşullarına göre kısıtlı düzeltme, ideal düzeltme ya da trend dönüşü olarak karşımıza çıkar. Fibonacci ise bu kritik noktaları tespit etme konusunda genel kabul görmüş bir araçtır diyebiliriz. Ayrıca Fibo seviyeleri, bir yatırım aracı için destek-direnç noktaları belirleme konusunda da yardımcı olabilir.
Herhangi bir finansal varlık için uygun seviyelerden fibo ölçümü yaptığınızda varlık fiyatının sabit fibo değerlerinde yoğunlaştığını yani bu noktalarda iniş ve çıkışlar yaptığını görebilirsiniz. Bu özellik, finansal varlık ticareti için son derece önemli olan destek direnç seviyelerinin belirlenmesi konusunda bizlere yardımcı olur.
Finansal varlığın yatırım geçmişine göre aylık grafikten başlayıp haftalık ve günlük grafiğe kadar inerek kritik dönüş seviyelerinden fibonacci hesaplaması yapıp destek ve direnç çizgileri belirlenebilir. Böylece geçmişte varlık fiyatının tepki verdiği fiyatlar, gelecekte de etkili olabileceği varsayımıyla bu seviyeleri, stratejilerinizde destek-direnç kullanabilirsiniz.
İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.
Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.
Cevap yaz