Bitcoin 1 Trilyon Dolarlık Piyasa Değerine Ulaştı. Paranın Geleceği Olabilir mi?

Bitcoin 1 Trilyon Dolarlık Piyasa Değerine Ulaştı. Paranın Geleceği Olabilir mi?

Bitcoin, paranın geleceği olabilir. Ancak en son testi hala şuan ki durumundan uzakta.

BTC/USD, bu Cuma günü, toplam değeri ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktığı için başka bir dönüm noktasına ulaştı. Bu hareket, varlığın sadece son 4 ayda% 360’ın üzerinde büyüdüğü büyük bir rallinin hemen ardından geldi. Bitcoin fiyatı şu anda 55.000 dolarda duruyor ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha da yükselmeye hazır görünüyor.

Bu tırmanışı destekleyen, büyük kurumlar tarafından kripto para biriminin farkındalığı ve kabulünü arttırıyor. Örneğin Tesla, geçtiğimiz günlerde 1.5 milyar dolarlık bitcoin tuttuklarını ve arabaları için ödeme olarak Bitcoin kabul edeceklerini açıkladı. Miami belediye başkanı ayrıca geçtiğimiz günlerde şehrin işçilere ödeme yapma veya bitcoin ile vergi toplama seçeneği oluşturmayı planladığını duyurdu.

 

Bitcoine Olan Bu İlgi Ne Anlama Geliyor

İnsanların Bitcoin’e girmesinin ana nedenlerinden biri, bunu bir yatırım fırsatı olarak görmeleridir. Ve mevcut büyüme hızıyla bunun nedenini anlamak zor değil. Ancak Tesla ve Miami Şehri’nin bitcoin’i ödeme olarak kabul etmeye hazırlanıyor olması, bitcoin’in başka bir yatırım varlığından çok daha fazlası olduğunu vurguluyor.

Bitcoin için beklenti her zaman bundan daha büyük olmuştur. Aslında, bitcoin, paranın geleceği olabilir.

Tabii ki, dünyanın baskın para birimi olan doları tahttan indirmek çok zaman alacak, ancak birçok bitcoin savunucusu bunun olabileceği konusunda iyimser. Hatta bazıları, bir “bitcoin standardının” bir gün şu anda kabul ettiğimiz dolar standardının yerini alacağını tahmin etti.

Ama bu neye benzerdi? İster Amazon’da, ister araba galerisinde, ister markette olsun, satılık gördüğünüz her şeyin dolar yerine Bitcoin cinsinden fiyatlandırıldığını hayal edin. Elbette, bu çok zor görünebilir, ancak farklı para birimleri daha önce yükseldi ve düştü, bu yüzden bunun olmayacağını varsaymak için hiçbir neden yok.

Şimdi, bitcoin’in doları geçip geçmeyeceğini anlamak istiyorsak, sormamız gereken temel soru, hangi varlığın para işlevi görmeye daha uygun olduğudur. Peki bu ne anlama geliyor? Ekonomistler, paranın üç rolü olduğuna dikkat çeker: Bir değişim aracı, bir değer deposu ve bir hesap birimi. Öyleyse, bu işlevlerin her birini sağlamada bitcoin ile doları karşılaştıralım.

 

Bir Değişim Aracı Olarak Bitcoin

Bir takas aracı, altın, gümüş veya dolar gibi ticareti kolaylaştırmak için kullanılan herhangi bir emtiadır. Değişim araçları yararlıdır çünkü ödeme olarak yaygın bir şekilde kabul edilen para birimlerini biriktirmemize izin verir ve bu da istediğimiz şeyleri satın almayı kolaylaştırır.

Birçok insan ödeme olarak belirli bir malı kabul etmeye istekli olduğunda, para biriminin çok likit olduğu söylenir. Likidite, paranın önemli bir özelliğidir, çünkü onu bir değişim aracı olarak yararlı kılan şey budur. Bu nedenle, en iyi değişim ortamları, en fazla likiditeye sahip olanlardır, çünkü bunlar her yerde bulunurlar.

Dolar gibi baskın para birimlerinin bu konuda Bitcoin karşısında büyük bir avantaja sahip olduğu aşikar ancak bu alanda bazı eksiklikleri de var. Birincisi, onları yabancı ülkelerde kullanmak zor olabilir. Dahası, dünyanın birçok yerinde yerleşik bankacılık kurumlarına erişim sınırlıdır ve bu da insanların ekonomiye katılımını zorlaştırmaktadır.

Öte yandan Bitcoin evrenseldir ve internet bağlantısı olan herkes ona erişebilir. Dolayısıyla, artan sayıda insan bitcoin’i ödeme olarak kabul etmeye istekli olduğu için, dünyanın en likit varlığı olarak baskın para birimini geçtiğini kolayca görebiliriz.

Değişim ortamları için bir diğer önemli özellik ise güvenliktir ve burada bitcoin’in açık bir avantajı vardır. Bitcoin ağı, dünya çapında binlerce bilgisayardan oluşur ve işlemleri sürekli olarak doğrularlar. Bu merkezi olmayan kurulum, hacklemeyi neredeyse imkansız kılar, bu da bitcoin’in diğer herhangi bir para biriminden daha güvenli olduğu anlamına gelir.

 

Bir Değer Deposu Olarak Bitcoin

Para genellikle bir değişim aracı olarak işlev görürken, aynı zamanda bir değer deposu olarak da işlev görebilir. Örneğin para biriktirdiğimizde, satın alma gücünü zaman içinde korumasını bekleriz, böylece harcamak için en iyi anı bekleyebiliriz.

Ekonomi değiştikçe paranın değeri doğal olarak dalgalanırken, değerde meydana gelebilecek daha zararlı değişiklikler de vardır. Bunların arasında en önemlisi, Merkez Bankası gibi bankaların yeni baskın parayı bastığında ortaya çıkan enflasyondur. Vatandaşlarını daha açık bir şekilde vergilendirmemeyi tercih eden hükümetler için enflasyon cazip olsa da ekonomide önemli sorunlar yaratıyor. Para birimini devalüe ederek tasarrufları caydırmakla kalmaz, aynı zamanda kaynakların yanlış dağıtılmasına da neden olan fiyatlarda bozulmalara neden olur.

Enflasyonu azaltmanın anahtarı, paranın üretilmesini zorlaştırmaktır. Yeni arz akışı kontrol altına alınabilirse, o zaman para birimi o kadar hızlı düşmeyecektir.

Bitcoin’in özellikle benzersiz olduğu yer burasıdır. Protokolün kodlanma şekliyle, yeni bitcoin oluşturmak (madencilik) zamanla zorlaşır. Bu, her yıl daha az bitcoin çıkarıldığı anlamına gelir, bu nedenle enflasyon oranı sürekli olarak yavaşlar.

Dahası, 2140 yılında bitcoin madenciliği tamamen duracak ve toplamda 21 milyon bitcoin elde edilecek. Bundan sonra, herhangi bir yeni bitcoin oluşturmak imkansız olacaktır. Sadece zor değil. İmkansız.

Bunun anlamı, bitcoin’in yapısı gereği mutlak kıtlığa sahip olmasıdır. Bu, onu hükümetin değer kaybetmesine karşı tamamen ayrıcalıklı hale getirir, bu nedenle sağlam bir değer deposu olarak çok fazla potansiyele sahiptir.

 

Hesap Birimi Olarak Bitcoin

Bir para biriminin en son testi, bir hesap birimi olup olmadığıdır, bu, fiyatların standart olarak o para birimi kullanılarak ifade edildiği anlamına gelir. Bitcoin, bu istenilen konumdan hala çok uzak, ancak bir değişim aracı ve değer deposu olarak  üstünlüğü göz önüne alındığında, bir gün bir bitcoin standardından bahsetmemiz oldukça olası.

Standardımızı değiştirmenin ilginç yanı, bakış açımızın birdenbire değişmesidir. Örneğin, baskın para biriminin standardı, son dalgalanmayı bitcoin fiyatındaki çarpıcı bir artış olarak tanımlarken, bir bitcoin standardı aynı olayı baskın para biriminin değerindeki bir çöküş olarak tanımlayacaktır.

Ve belki de bu haberin bu kadar heyecan verici olmasının gerçek nedeni budur.

Hepimizin bildiği gibi, baskın para biriminin sonunun başlangıcına şahit olabiliriz. Elbette geleceğin ne getireceğini bilmek imkansızdır, ancak her bitcoin rallisinde baskın para biriminin günlerinin sayılı olması gittikçe daha muhtemel görünüyor.

 

fee

___________________________

EngineeringRobo, kripto para ticaretinizdeki en büyük yardımcınız olacak. Robo stratejilerinin potansiyelini kefşedin! ücretsiz denemek için buraya tıklayın.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.