risk yönetimi

Kripto paralarda işlem açmadan önce risk yönetimi nasıl yapılmalı?

Risk yönetimi, işlem yapılan hesaptaki tüm fonu kaybetme riskini azaltmak ya da hesabı korumak için izlenen sürecin tamamı olarak ifade edilebilir. Bu yönetim işindeki risk ise bir fon kaybının ortaya çıkma olasılığı olarak tanımlanabilir. Özetle, risk yönetimi, işlem yaparken alınan riski kontrol etmenin bir yoludur.

Risk yönetimi faktörleri

Risk yönetimi, finansal varlık ticaretinin temellerinden biridir. Bu sürecin temelini oluşturan bu yönetim yapılmaz veya kurallara bağlı kalınmazsa başarılı bir ticaret sürecinden bahsedilemez. Bir iş olarak görülmesi gereken kripto para ticareti gibi finansal varlıkların ticaretine başlanmadan önce ilk yapılması gereken risk yönetimini belirlemektir. Bu içerikte, başarılı olabilecek bir ticaret planı için risk yönetimi nasıl yapılmalı? Bu konuya değineceğiz.

Genel olarak risk yönetimini 3 ayrı faktöre ayırabiliriz.

  • Risk Planlaması
  • Alım Satım işleminde risk-getiri oranını belirleme
  • Pozisyon büyüklüğünü belirleme
  1. Risk Planlaması

İşleme girmeden önce riskin belirlenmesi, piyasada tutarlı pozisyonlar alınmasını sağlar. İstikrarlı bir trader olmak, geçmeniz gereken en önemli aşamalardan biridir. Son derece volatil ve beklenmeyen fiyat hareketlerin olduğu kripto para piyasaları gibi pazarlarda istikrarlı pozisyonlar almak kolay bir iş değildir ve sağlam bir psikoloji gerektirir.

Risk planlaması yaparken ilk cevaplamanız gereken soru, işlem başına ne kadar risk almak istiyorsunuz? Olmalıdır.

Bu sorunun cevabı kişilerin risk profiline göre değişkenlik gösterir. Riskli yatırımlara ayırdığınız fon miktarı için riski belirlerken oranları kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu yolun ne kadar uzun olduğu bilmeniz ve piyasada işlem fırsatlarının sonsuz olduğunu düşünmeniz risk planlamasını daha kolay yapmanıza imkan tanır. Bu yüzde çabuk zengin olma, kolay para kazanma gibi hayalleri bir kenara bırakarak planlamaya başlayabilirsiniz.

Piyasada genel kanı olarak profesyoneller işlem başına risk getiri oranını, yüzde 2 ila 5 oranında belirlemektedir. Buna göre işlem başına sahip olduğunuz fon miktarının yüzde 2 – 5’inden fazlasını riske etmemenizi önerirler.

Dilerseniz şimdi dolar bazında risk tutarı nasıl belirlenir? Ona bakalım;

BTC risk tutarı = hesap bakiyesi X yüzdelik risk

Örneğin, hesap bakiyeniz 1 btc ve risk toleransınız % 2 ise; alacağınız risk, açılan pozisyon başına 0,02 BTC olmalıdır.

BTC risk tutarı = 1 BTC X % 2 = 0,02 BTC

Böylece bu risk tutarına göre dolar miktarını hesaplayarak açılan pozisyonun terse gitmesi durumunda ne kadar kaybedebileceğinizi pozisyona girmeden görebilirsiniz.

  1. Risk Getiri Oranı (R:R)

R:R (risk-getiri) oranı nasıl hesaplanır?

Risk, pozisyona girdiğiniz fiyat ile ile zarar durdurma (stop loss) fiyatı tutar olarak tanımlanır.

Getiri ise, işleme giriş ile kar al (take profit) arasındaki tutardır.

Risk-getiri oranını hesaplamak için sadece üç bileşene ihtiyacınız vardır:

  • Giriş fiyatı
  • Zarar durdur (stop loss) fiyatı
  • Kâr al (take profit) fiyatı

R:R (Risk Getiri Oranı) = Toplam Risk / Toplam Getiri

Örneğin:

BTC’de alış pozisyonu (long) açtığınızı düşünelim

Giriş fiyatı: 7.000 dolar

Hedef (kar al noktası): 8.000 dolar

Zarar durdur (stop loss) noktası: 6.800 dolar

Pozisyon riski: (7.000-6.800)/7.000 = 0,0285 (yüzde 2,85)

Risk Getiri oranı (R:R): (7.000-6.800) / (8.000-7.000) = 1:5

Risk yönetiminin diğer önemli bir aşaması işleme girerken pozisyon büyüklüğünü belirlemeyi ayrı bir içerikte ele alacağız…

İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.