blok-gezgini-nedir
Blok Gezgini (Block Explorer) Nedir Nasıl Kullanılır?

Blok Gezgini (Block Explorer) Nedir Nasıl Kullanılır?

Bir blok gezgini ile blok zincirin şeffaflığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir blokzincir, özünde işlemlerin dijital bir kaydını tutar. Şu anda, bu çoğunlukla Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri için işlem kayıtları ile ilgilidir. Blok adı verilen kayıt veritabanı, genellikle şeffaflığı ve değişmezliğiyle ön plana çıkıyor. Peki, bu özellikler gerçekten ne anlama geliyor? Bir blockchain işlemini analiz etmek istiyorsanız öncelikle bir blok gezgininin (block explorer) nasıl kullanılacağını bilmeniz gerekir.

Blok gezgini nedir? – block explorer

Bir blok gezgini (block Explorer), bir kripto para birimi ve blokzincir kullanıcısının araç kutusunda bulunan çok önemli bir araçtır. Kullanıcıların web sayfalarında gezinmesine izin veren web tarayıcılarına benzer şekilde, blockchain veya block explorers, kullanıcıların bir blockchain’de gezinmesini sağlar.

Bazen kripto topluluğunda “kripto ve blok zinciri Google’ı” olarak anılan bir blok gezgini, kullanıcıların adresler ve ücretler gibi kripto işlemleri hakkında önemli verileri çıkarmasına olanak tanır.

Bir blok gezgini, belirli bir blok zincirinden çeşitli veriler sağlayan, genellikle bir web tarayıcısı aracılığıyla çevrimiçi olarak kullanılabilen bir web uygulamasıdır.

Her blokzincir kendi blok gezgini datasına sahiptir

Her kripto para biriminin veya blok zincirinin kendine ait olması nedeniyle, orada çok sayıda blok gezgini bulunur. Bu, bir Bitcoin blok gezgini ile Ether (ETH) işlemlerini izleyemeyeceğiniz anlamına gelir.

Bitcoin ve Ether gibi bazı popüler kripto para birimleri de çok sayıda blok gezgini teklifine sahiptir. Örneğin, Blockchain.com, Blockchair, BlockCypher ve Tokenview gibi en popülerlerinden bazıları olan düzinelerce Bitcoin gezginine rastlayabilirsiniz. Benzer şekilde, Etherscan ve Ethplorer başta olmak üzere bir dizi Ethereum gezgini vardır.

Belirli bir kripto para birimi için Google’da “Block explorer” olarak taratabilirsiniz. Bunun yanında belirli bir kripto paranın blok gezginini bulmak için CoinMarketCap veya CoinGecko gibi büyük bir web sitesindeki “explorer” bölümünü kontrol edebilirsiniz.

Kullanılan blok zinciri türüne bağlı olarak özel ve genel blok zinciri gezginin bulunduğunu belirtmekte fayda var. Bitcoin veya Ethereum gibi halka açık veya izinsiz blokzincirlerde, herkes dijital defteri okuyup yazabilir. Ancak özel veya izinli bir blokzincirde, yalnızca seçilen varlıklar defterde okuyabilir ve yazabilir.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’a buradan kayıt ol, işlemlerinde yüzde 20 daha az komisyon öde!


Bir blok gezgini – block explorer – ile ne yapabilirsiniz?

Son zamanlarda çıkarılan bloklar, işlem geçmişi, ağ kapasitesi hakkında bilgi alma ve belirli bir blok zincirdeki ilk bloğu veya sözde oluşum bloğu gibi birçok bilgiyi blok gezgini yardımıyla alabilirsiniz.

Bir block explorer kullanmak somut örneklerle daha kolay anlatılabilir. Bu yüzden bir blok gezgininin nasıl kullanılabileceğine dair birkaç basit örneğe bakalım.

Kripto paranızın nereden geldiğini izlemek için bir blok gezgini kullanmak

İşlem geçmişi, muhtemelen blok kaşiflerinin açtığı en heyecan verici fırsatlardan biridir. Geleneksel ödeme hizmetleri, kullanıcıların yalnızca kendi işlemlerini izlemelerine izin verirken, halka açık bir blokzincir, kullanıcıların hemen hemen her cüzdanı izlemesine olanak sağlar.

Bitcoin adresinizi araştırmak için, BTC adresinizi kopyalayıp Blockchain.com gibi bir blok gezgininin arama çubuğuna yapıştırın. Ardından, toplam gelen ve giden işlem sayısı, alınan ve gönderilen toplam BTC ve ayrıca dolar cinsinden son bakiye dâhil olmak üzere Bitcoin adresinizle ilişkili tüm bilgileri içeren bir sayfaya ulaşacaksınız.

kaynak: blockchain.com

BTC adresinizle ilişkili tüm işlemlerin günlüğünü kontrol etmek için aşağı kaydırın ve bir işlem kimliği veya karma tutarı, miktarın yanı sıra gönderen ve alıcı da dâhil olmak üzere her işlem hakkında daha fazla bilgi alacaksınız. Kripto paranızın geldiği adres hakkında daha fazla bilgi edinmek için gönderenin adresine tıklayabilirsiniz.

kaynak: blockchain.com

İşleminizin durumunu takip edin

Bekleyen ve tamamlanan işlemlerin durumunu kontrol etmek için ağ onaylarının sayısını gösteren bir blok gezgini kullanılabilir. Onay, işlemin ağ tarafından işlendiği ve tersine döndürülme olasılığının yüksek olmadığı anlamına gelir.

İşlem durumunuzu kontrol etmek için, arama alanına işlem kimliğini yazmanız kaç işlem olduğunu görmeniz için yeterlidir.

Her kripto para biriminin, bir işlemi tamamlamak için değişiklik gösteren kendine has gerekli onay sayısı vardır. Örneğin, büyük ABD kripto borsası Coinbase, bir BTC işlemini tamamlamak için en az üç onay ve bir ETH işlemini tamamlamak için ise en az 35 onay gerektirir.

Block explorer kullanarak, Blockchain.com explorer’da “onaylanmamış işlemler” bölümünü veya Etherscan’daki “bekleyen işlemler” bölümünü kontrol ederek herhangi bir blok zincirdeki onaylanmamış işlemlerin sayısını da görebilirsiniz.

Onaylanmayan Bitcoin işlemleri görüntüsü – kaynak: blockchain.com

Şu anda dolaşımda ne kadar Bitcoin olduğunu kontrol edin

Blok explorer, yalnızca işlemler ve adresler hakkında değil, aynı zamanda genel olarak belirli bir blok zincirin durumu hakkında da gerekli tüm verileri sağlar. Bu nedenle, blok gezgini ayrıca ağ zorluğu (network difficulty), mempool boyutu, ortalama blok boyutu ve dolaşımdaki toplam kripto para birimi ile ilgili bazı yararlı grafikler içerir.

Şu anda dolaşımda ne kadar Bitcoin olduğunu kontrol etmek için Blockchain.com’daki “Toplam Dolaşımdaki Bitcoin” tablosuna bakabilirsiniz. Yayınlanma zamanında, dolaşımda 18.556 milyon Bitcoin veya şimdiye kadar çıkarılacak toplam 21 milyon Bitcoin’in yaklaşık % 88’i gözüküyor.

Kripto paranızın ortalama işlem ücretlerini takip edin

BTC ve ETH ağ ücretleri sınırlandırılmamıştır ve artan ağ tıkanıklığı nedeniyle bazen pahalı hale gelebilir. Örneğin, Bitcoin işlem ücretleri, Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 $ ‘a ulaştığında 2017 yılında 50 $’ a kadar yükselmişti. İşleminize çok düşük bir işlem ücreti eklediğinizde, işlem sonunda gönderene iade edilme durumu olabilir.

Bu tür durumlardan kaçınmak için, her zaman büyük blok gezginlerini kullanarak kripto ücret çizelgelerini kontrol edebilirsiniz. Bitcoin’in USD cinsinden ortalama ücretleri, Blockchain.com’un “İşlem Başına Ücretler” bölümünde mevcuttur.

Ether ücretleri için, Etherscan’daki “Ethereum Gas Takipçisi” sayfasını kontrol edebilir ve bir ETH işlemi yapmak için ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. “Gas”, Ethereum’da başarılı bir şekilde işlem yapmak için gereken ücreti ifade eder ve gas fiyatları 0.000000001 ETH’ye eşit bir ETH değeri olan Gwei olarak gösterilir.

Kaynak: cointelegraph

EngineeringRobo, kripto para ticaretinizdeki en büyük yardımcınız olacak. Robo stratejilerinin potansiyelini kefşedin! ücretsiz denemek için buraya tıklayın.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Kripto para ve forex ticaretini aynı anda yapabileceğiniz ve 100X’e kadar kaldıraç kullanabileceğiniz bir platform PrimeXBT! Denediniz mi?


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.