usdc - usdt
USDC nedir? ve USDT'den farkı nedir?

USDC nedir? ve USDT’den farkı nedir?

“Kripto, piyasadaki en değişken varlıktır” bu çok sık duyduğumuz bir tabir. Bununla birlikte, USDC ve USDT gibi stabilcoinler, tüccarların itibari para tutmayla neredeyse aynı konforu bulabilecekleri bir değişim ortamı sağladı.

Sabit coinler, tüccarlar için bir derece istikrar sağlamayı ve kripto para birimi dünyasına katılmaları için daha fazla insanı çekmeyi ve cesaret vermeyi başardı.

Tether, ilk stabilcoinlerden biriydi ve bu nedenle, hızla popüler oldu ve piyasa değeri sıralamasında ilk beş sıraya yükseldi.

Yine de, USDT ile ilgili bazı belirsizlikler, USD Coin gibi daha “istikrarlı” olduğu iddiasıyla bir takım stabilcoin’lere yol açtı.

Ve tıpkı USDT’nin durumunda olduğu gibi, USDC’nin arkasında epeyce şirket var.

Circle + Coinbase = Center Consortium

USD Coin, Circle ve Coinbase arasındaki bir işbirliği olan Center Consortium tarafından Eylül 2018’de piyasaya sürüldü.

USDC, ABD Doları’na 1’e 1 sabitlenmiş en hızlı büyüyen stabilcoinlerden biri.

Daha da dikkat çekici olan şey, stabilcoin’i geliştiren şirket olan Circle’ın, USD Coin’i dolaşımda desteklemek için gereken miktarda parayı elinde tutması.

Daha önce de belirtildiği gibi, Merkez Konsorsiyumu, Circle ve Coinbase arasındaki bir işbirliğinin sonucu. Bunun yanı sıra, stabilcoinler için açık kaynaklı, çok ihraç eden bir çerçeve ve yönetişim konsorsiyumu. Başka bir deyişle, Merkez, USDC ve onun yönetişimi için diğer platformlarla bağlantı kurulmasını sağlayan çerçeve.

Circle, CENTER’ın arkasındaki çekirdek teknolojinin ve IP’nin kurucu üyesi ve yaratıcısı.

Şirket, IDG Capital, Breyer Capital, General Catalyst Partners, Goldman Sachs, CICC Alpha, Baidu, WanXiang, CreditEase ve EverBright Bank dahil olmak üzere önde gelen girişim ve stratejik yatırımcılar tarafından desteklenmekte. Geliştirme yetenekleri ve platformları sayesinde Circle, USDC’nin oluşturulmasına önemli ölçüde katkıda bulundu.

Coinbase, piyasadaki en iyi kripto borsalarından biri ve CENTER’ın arkasındaki kurucu üyelerden biri.

Bugün USDC olarak bildiğimiz stablecoin’in yaratılmasında Coinbase, geliştirme ve içgörüler yoluyla büyük katkı sağlayarak kripto kitlesine lansman ve pazarlamayı kolaylaştırdı. Önde gelen bir kripto borsası tarafından destek atılan USD Coin, hızla popüler hale geldi.

USD Coin nasıl çalışır?

USDC, mikro ve makro ödemeler için 7/24 hızlı transferlere izin veren dijital programlanabilir bir dolar gibi çalışır.

Stabilcoin, bire bir ABD Dolarına sabitlenmiştir ve piyasa değeri, kamuya açık kayıtlar aracılığıyla şeffaf bir şekilde doğrulanabilir. Dahası, onu geliştiren şirket Circle, aslında stabilcoin’i desteklemek için USD tutarını elinde tutuyor.

Temelde USD Coin, Ethereum Ağı üzerinden çalışan bir ERC-20 tokeni. Günümüzde USD Coin işlemleri, Algorand, Solana ve Stellar’ın altyapıları aracılığıyla da yapılabilir.

USDC 2.0’ın piyasaya sürülmesinden bu yana, ödeme süreci basitleştirildi, gas ücretleri doğrudan USDC cinsinden ödeniyor. Ayrıca USDC, çok sayıda kripto borsası, cüzdan, DeFi platformları ve diğer kripto ile ilgili platformlarla entegre edilmiştir.

USDC’yi etkinleştiren Blockchain’ler

USD Coin, temelde ödemeler, borç verme, yatırım, ticaret ve ticaret finansmanı için oluşturulan bir ERC-20 tokeni.

Ethereum içinde, stabilcoin, merkezi olmayan finans uygulamalarıyla, milyonlarca tüketiciyle ve dijital cüzdanlar, borsalar, DeFi protokolleri, tasarruflar, borç verme ve ödeme hizmetleri şeklinde kilitlenmiş yüz milyonlarca dolarlık USDC değeriyle bütünleşir.

Bununla birlikte, günümüzde USDC, yalnızca birden fazla blok zinciri entegre etmeyi ve çalıştırmayı başardığı için Ethereum’a bağlı değildir.

Ethereum’un yanı sıra USDC, 3. nesil halka açık zincirler Algorand, Solana ve Stellar tarafından sağlanan hız, ölçeklenebilirlik ve maliyet etkinliğine erişim elde etti.

Algorand’da USDC, 5 saniyede neredeyse anında ödeme kesinliği, 1000 tps’ye yaklaşan işlem hacmi ve yaklaşık yüzde 1 / 20’lik cari ortalama işlem ücretleri sağlayan zincir içi işlemler aracılığıyla kurumsal ölçekli uygulamalara olanak tanır.

Solana’da USDC, 50k tps’ye kadar destekler ve 400 ms uzlaştırma kesinliği sunar. Ayrıca, büyük DeFi projeleri Solana ile entegre oluyor.

Stellar’da USDC, yaklaşık 5 saniyelik takas kesinliği ile binlerce tps’lik bir işlem hızına erişir. Ağ, yalnızca bir sentin küçük bir kısmı olan ücretler kullanılarak ödeme kullanım durumları için optimize edilmiştir. Ağ ayrıca yüzlerce borsa ve cüzdan için optimize edilmiştir.

USDC 2.0

USDC sürekli geliştirme ve iyileştirme içindedir. Ağustos 2020’de, Center Consortium USDC 2.0 sürümünün yayınlandığını duyurdu.

USD Coin’in ikinci versiyonu, protokol ve akıllı sözleşmede büyük güncellemelerle birlikte gelir.

Güncellemenin amacı, USD Coin’in ödemeler, ticaret ve eşler arası işlemler için yeteneklerini iyileştirmektir.

USDC 2.0, cüzdan ve uygulama geliştiricilerinin, gas ücretleri ve müşterilerin ETH’de bir bakiye tutma ihtiyaçları için bir geçici çözüm bulmasına olanak tanıyan gasless gönderimleri sunar.

Bu, cüzdan geliştiricilerinin gas ödeme hizmetini kendilerinin sağlamasına veya üçüncü bir tarafa bırakmasına olanak tanıyan yepyeni bir pazar yaratır. Hangi yöntem olursa olsun, hizmet sağlayıcı ücretleri müşteri adına ödeyebilir veya ücretleri doğrudan USDC cinsinden düşürebilir.

Bu güncelleme, ödeme sürecini basitleştirir. Müşteriler, ETH yerine USDC cinsinden ifade edilen ve ödenen ücretlerle, yalnızca USDC’yi kullanarak uçtan uca USDC ödemeleri gönderip alabilecekler.

Usd Coin iyi bir yatırım mı? Artıları ve eksileri neler?

USDC bir stabilcoin’dir ve yalnızca kâr elde etmek için yatırım yapmak istiyorsanız, aradığınız şey bu değildir. Stabilcoin olarak, fiyatın çok az dalgalanması vardır veya hiç yoktur; bu nedenle, piyasayı zamanlayamazsınız.

Ancak bir değer sahibi olarak USD Coin, kripto alanındaki en şeffaf stabilcoin’dir. Bunu akılda tutarak, artılarını ve eksilerini gözden geçirelim.

USDC Artıları

Birincisi, USDC tanınmış şirketler tarafından desteklenmektedir ve tamamen USD olarak finanse edilmektedir. Bu şirketler belirlenebilir, doğrulanabilir ve sorumlu tutulabilir.

Merkez Konsorsiyumu ve arkasındaki şirketler her veriyi kamu ve iç denetimlerle doğrulanabilir hale getirdi.

USDC, çok sayıda uygulama ve platforma entegre edilmiştir, birinci sırada Coinbase gelir.

USDC Eksileri

USDC, merkezi bir stabilcoin’dir ve bir CDBC’nin olmaya yakındır. Coin’i veren kuruluş, üzerinde tam kontrole sahiptir ve kullanıcılara danışmadan hesapları hızlı bir şekilde feshedebilir ve kararları uygulayabilir.

Dahası, USDC’nin arkasındaki akıllı sözleşme özelleştirildi, bu nedenle her bir token, takas edilemeyen parayı temsil ediyor. Bu, her bir tokenin benzersiz bir tanımlayıcıya sahip olduğu anlamına gelir, ancak bu, değiştirilebilirliklerini etkilemez.

USDC ve USDT

USDT gerçekten de ilk stabilcoinlerden biridir ve kesinlikle bu güne kadar en popüler olanıdır. Bununla birlikte, Tether’i çevreleyen düzenleyici sorunlar ve belirsizlik, stabilcoin’e karşı bir güvensizlik hissi yarattı. Bu nedenle, USD Coin, insanların yardım edemeyeceği ancak USDT ile karşılaştırılabilecek popüler bir alternatif olarak geliyor.

  1. Öncelikle, USDC ve USDT’nin her ikisi de merkezi sabit paralardır. USD Coin, Centre Consortium tarafından ve USDT, Tether Holdings Limited tarafından çıkarılır ve yönetilir.
  2. Yönetmelikle ilgili olarak, USDC ve arkasındaki şirketler, yollarına çıkan her şeye uyduğunu kanıtladı. Öte yandan, USDT ve onu destekleyen şirketler düzenlemelere yalnızca kısmen uyuyor ve genellikle rahatsız edici sorulardan kaçınıyor.
  3. Tether’in fon kanıtı biraz belirsizdir ve stabilcoin’i kısmen likidite ile desteklenir, geri kalanı nakit eşdeğerleriyle karşılanır ve zaman zaman Tether tarafından üçüncü şahıslara verilen kredilerden diğer varlıkları ve alacakları içerebilir. Buna karşılık, USD Coin şeffaftır ve denetlenir, tamamen nakit olarak desteklenir.
  4. Tether, yönetim ekibi aracılığıyla Bitfinex’e belirsiz bir bağlantıya sahipken ve bir denizaşırı şirket aracılığıyla yayınlanırken, USDC, ABD merkezli tanınmış şirketler tarafından çıkarılır, desteklenir ve çeşitli saygın şirketlerden birinci sınıf yönetim ekibi liderlerine sahiptir.
  5. USDC’nin büyümesine rağmen, USDT hala x100 daha fazla işlem hacmine ve piyasa değerinin x4 katı değerine sahip.

Sonuç

  • USDT’yi çevreleyen belirsizlik, USDC olan daha “istikrarlı” bir stabilcoin gerektiriyordu.
  • USD Coin, Circle ve Coinbase arasındaki bir işbirliği olan Center Consortium tarafından Eylül 2018’de piyasaya sürüldü.
  • Stabilcoin, bire bir ABD Dolarına sabitlenmiştir ve piyasa değeri, kamuya açık kayıtlar aracılığıyla şeffaf bir şekilde doğrulanabilir.
  • USD Coin, öncelikle Ethereum’da kayıtlı bir ERC-20 tokenidir. Bununla birlikte, stabilcoin 3. nesil halka açık zincirler Algorand, Solana ve Stellar’ı entegre etti.
  • Stabilcoin olarak, fiyatın çok az dalgalanması vardır veya hiç yoktur; bu nedenle, piyasayı zamanlayamazsınız. Ancak bir değer sahibi olarak USDC, kripto alanındaki en şeffaf stabilcoin’dir.
  • USDC ve USDT’nin her ikisi de merkezi sabit paralardır. USD Coin, iyi bağlantılara ve yüksek derecede şeffaflığa sahip olduğu için dikkate değer olsa da, USDT hala x100 daha fazla işlem hacmine ve x4 piyasa değerine sahip.

Bu makale Coinzilla Academy’den yararlanılarak yerelleştirilmiştir.


İçerikteki bilgiler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapacağınız herhangi bir yatırımdan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparaanaliz.com sorumlu değildir. Yatırım faaliyeti, sonuç olarak bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Bizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan da takip edebilir, Telegram kanalımıza abone olarak Bitcoin ve altcoin analizlerimize anında ulaşabilirsiniz.


Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'da işlem yaparken yüzde 20 komisyon indirimi almak için buradan hesap açabilirsiniz.